Johan van Oldenbarnevelt - Landsadvocaat


Oldenbarnevelt verhuisde naar Delft om samen met Willem van Oranje te werken en snel werd hij een ‘rechterhand’ van Willem die in 1584 vermoord was. Als een goede gezel van Willem werd hij ook een goede vriend van  zijn opvolger en jongste zoon Maurits. Maurits deed militair werk en Oldenbarnevelt deed diplomatisch werk. Hij was een uitstekende diplomaat en in 1586 werd hij landsadvocaat en raadspensionaris van de Staten van Holland.
Snel bracht hij de  financiën van Jonge Republiek in orde en maakte goede relaties met Engeland en Frankrijk. Hij wilde de Staten-Generaal om het hoogste bestuursorgaan te maken. Op deze manier zou hij veel kracht krijgen. 
Oldenbarnevelt die ook de man achter VOC was, droomde altijd over vrijheid en een van zijn grootste successen was Twaalfjarig bestand.


*pensionaris- de voornaamste adviseur

Bronnen:

*https://isgeschiedenis.nl/nieuws/johan-van-oldenbarnevelt-landsadvocaat-raadspensionaris-en-maker-van-de-republiek
*https://vandaagindegeschiedenis.nl/10-juli/
https://www.youtube.com/watch?v=36DA2gRtjFo

Коментари

  1. Oldenbarnevelt en Maurits kenden elkaar en werkten samen. Oldenbarnevelt was zoals een mentor of een leraar van Maurits. Het was dus echt verkeerd om hem te vermoorden. Oldenbarnevelt wilde vrede en wapenstilstand maar tot slot werd hij onthoofd. Volgens mij heeft Maurits helaas een slechte beslissing gemaakt.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Wanneer Willem van Oranje werd vermoord, werd zijn oudste zoon gevangen in Spanje gehouden. In die tijd was Maurits alleen zestien jaar oud en Oldenbarnevelt heeft Maurits gehoplen om macht te krijgen. Oldenbarnevelt was ouder dan Maurits maar ze waren goede gezellen die snel grote vijanden werden. In mijn volgende blog zou ik over hun samenwerking en conflict schrijven.

      Избриши
  2. Oldenbarnevelt en Maurits hadden een zeer moeilijke relatie. Het is fascinerend om erover te lezen.

    ОдговориИзбриши
  3. Een heel knappe en belangrijke man, zijn diplomatie en relaties zijn interessant en bruikbaar te kennen. Leuke post!

    ОдговориИзбриши
  4. Oldenbarnevelt was een van de weinige personen uit de Nederlandse geschiedenis die ongelooflijk succesvolle diplomaten en invloedrijke figuren waren.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови